Fokhagyma

(más néven: büdös hagyma, Allium sativum)


hirdetésFűszerként felhasználható:
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok készítésénél. Felhasználása, illetve adagolása egyéni ízlés szerint javasolható.


Származás

Már az egyiptomi piramisok építésénél sok ezer munkás fogyasztotta ez a természetes antibiotikumot, ami nélkül nem tudták volna elérni, hogy ne törjenek ki járványok. Európába az ázsiai és az arábiai térségből érkezett a fokhagyma a középkorban. A fokhagyma antibiotikus hatását a XIX. század közepén ismerték fel, ma már az egész világon kedvelt fűszer.


Megjelenése

Egyszikű növény, mely a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. Dugványozással szaporítják, laza, közepes vízellátottságú talajra van szüksége. Miután általában Július végén kiássák a földből, 1-2 napig szárítják. Nyersen, szárítva, por és krém formájában is megvásárolható.


Gyógyhatása

Hatóanyagai: allicin,
alliint, alliináz, vitaminok, flavonoidok, nyomelemek.

Csökkenti a vérnyomást, az infarktus kockázatát, antibakteriális, gombaellenes, ezért kiválóan alkalmazható a Candida albicans kezelésében, serkenti az epekiválasztást, javítja a gyomor és a belek nyálkahártyáinak vérkeringését, csökkenti a vér koleszterinszinjét.

A fokhagyma alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből sejtsérülés hatására (hagyma megvágása) az alliináz enzim közreműködésével különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. A fokhagyma lipidcsökkentő hatását tudományos eredményekkel is sikerült igazolni, napi rendszerességgel fogyasztott néhány gerezd a vér zsírtartalmát akár 10-13%-kal is mérsékelheti, ami lehetővé teszi egyes időskori érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzését, illetve késleltetését. A fokhagyma kúraszerű alkalmazása mérsékli a thrombocyták (vérlemezkék) összetapadásának mértékét, védő hatású a vérrögök (thrombusok) létrejöttével szemben, valamint csökkenti a vér káros koleszterinszintjét. Véralvadásgátlót szedő betegek esetén a fokhagyma rendszeres bevitele az étrendbe módosíthatja a gyógyszer adagolási rendjét, ezért ilyen esetekben a kezelőorvost feltétlenül tájékoztatni kell azért, hogy az esetleg szükséges dózisváltoztatást végrehajthassa. Vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt magas vérnyomás kezelésében alkalmazható, de csak a hagyományos gyógyszeres terápia mellett, kiegészítő jelleggel. A fokhagyma alkalmazásának sokoldalúságát mutatja, hogy baktérium és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében is használatos.


Fokhagyma tea készítése: Főzzük meg kedvenc gyógynövényes teánkat, majd tegyünk bele 1-2 gerezd fokhagymát. Hagyjuk állni 10-12 percig, szükség szerinti mézzel vagy cukorral történő ízesítés után fogyaszthatjuk.

Amennyiben nem akarunk lemondani a fokhagyma ízéről, de közösségbe is szeretnénk menni, a fokhagyma fogyasztása után együnk egy kis petrezselymet, vagy tejben vegyük be, mind a két „trükk” csökkenti a fokhagymaszagot.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés