Csökkent nemző-, ill. fogamzóképesség

A jelenség más néven: sterilitás és meddőség.


hirdetésEzek a szavak azonban jóvátehetetlenségre utalnak, ami ijesztően hangzik, ezért is jobb a címben megadott körülírást használni, legalábbis azokra az esetekre, amelyekben nincs abszolút akadálya a fogamzásnak.

Nagy-Britanniában hozzávetőleg minden 10. pár csökkent nemző-, illetve fogamzóképességű és gyermektelen. Akik – érthetően – nem akarnak beletörődni ebbe, és vállalják az anatómiai, valamint hormonális kivizsgálás hosszú és bonyolult eljárását, előbb mindenképpen forduljanak egy ismerős orvoshoz, és beszéljenek vele nyíltan, őszintén. Az ilyen pároknak tudomásul kell vennie: csodát nem várhatnak egyetlen beszélgetéstől, egyetlen vizsgálattól sem. A legfontosabb: szembenézni a valósággal. A kezelés során először is el kell fogadni, hogy a meddőség nem az egyik vagy a másik fél ügye, hanem a két embert egyformán érintő baj. Egy pár termékenysége a felek termékenységének összessége. A férfi fokozott nemzőképessége némileg ellensúlyozhatja a nő csökkent fogamzóképességét és viszont. Ha viszont minkét fél csak csekély mértékben termékeny, igen kicsi az utódlás esélye. Ez a magyarázata annak a látszólagos ellentmondásnak, hogy ha egy gyermektelen pár elválik, új kapcsolatban mindkét félnek lehet gyermeke.


A kivizsgálás menete


Hogy a kivizsgálásra mennyi időt szánunk, azt elsősorban a pár életkora dönti el. Húszéveseknél azt javasolják a szakrendelésen, hogy várjanak két évet. A harmincasoknak egy év várakozást tanácsolnak a vizsgálat megkezdése előtt. Akik a negyvenhez közelednek, azoknál ajánlatos 6 hónap után megkezdeni a vizsgálatot.

A baj megoldásában minden párnak közösen kell részt vennie, hiszen a meddőség oka mindkettőjükben keresendő, a legeredményesebben egy nőgyógyász és urulógus végzi el a meddőségi vizsgálatokat. A bajmegállapításhoz ma már elég néhány hónap, a meddőség kezelése azonban szükségszerűen hosszadalmas dolog, mivel a fogamzás csak huszonnyolc naponként egyszer-, egy-két napon belül következhet be, és évente legfeljebb tizenkét-tizenhárom ilyen alakalom adódik.


Vizsgálatok férfiaknál

Az első elbeszélgetés után ondóvizsgálat következik, majd a vizsgálatot két-három újabb mintából megismétlik. Az ondó elemzésnél a következő tényezőket veszik figyelembe:

  • A mennyiséget, amelynek el kell érnie az 1,5 ml-t.
  • A sűrűséget: az ondó a magömlést követően azonnal megdermed, és 5-20 perc múlva lesz ismét folyékony.
  • Az ondó összetételét (mikroszkópon át): az ondósejtek nagyságát, alakját, számát és mozgékonyságát.

A beszélgetés és a legalább két ondóvizsgálat után bizonyára felkérik a feleket, hogy megadott időpontban közösüljenek, s utána a nőt vizsgálják meg.


Vizsgáltok nőnél

Közösülés után váladékot vesznek a hüvelyből és a méhcsatornából, és mikroszkópos, illetve kémiai úton elemzik.

Egyéb vizsgálatok:

  • Három-négy hónapon át figyelik a napi testhőmérséklet ingadozását.
  • A méhnyálkahártyából szövetmintát vesznek. A vizsgálatot a peteérés utáni hetedik nap körül szokták elvégezni, mert ilyenkor kerül a méhnyálkahártya az úgynevezett kiválasztó szakaszba, amikor ellenőrizni lehet, hogy valóban bekövetkezett-e a peteérés és termelődik-e progeszteron.
  • Megvizsgálják a méhnyálkahártya váladékát és a hüvelyfal szövetét is.
  • A havi ciklus második szakaszában hormonális vizsgálattal megállapítják a vér és a vizelet progeszteronszintjét, ami közvetett módon szintén a peteérést igazolja.
  • Különleges röntgenfelvétellel, amely igyekszik kimutatni, ha a petevezetékek elzáródtak, megnézhetik a nemi szerveket.
  • Fibroszkóppal ( egy vékony száloptikás „kamerával”, melyet fájdalmatlan módon egész mélyen be lehet vezetni) az egész méhüreget és medencét közvetlenül megszemlélik. Az eljárásnak három célja van: egyrészt megállapítják, hogy a belső nemi szervek megfelelően működnek-e, másrészt a mikroszkópos szövettani vizsgálathoz anyagmintát vehetnek a petefészekből; harmadrészt, ha a petevezetéket finom összenövések zárják el, azonnal elválaszthatják őket.


A peterérés elmaradása

Ezt elvileg kétféle fogamzás-elősegítő gyógyszerrel lehet kezelni: a Gonadotropin nevű anyagot tartalmazó szerek serkentik a petefészek petesejtérlelő tevékenységét és a progeszterontermelődést. Így a kiválasztó szakasz normálisan folytatódik a havi vérzésben.

A Clomifen nevű anyag az agyalapi mirigy tüszőtermelő hormonját (FSH) serkenti, így hatására a tüsző a növekedési szakaszban életképesebb lesz. Az orvosnak kell megállapítania, hogy a beteg alkalmas-e Clomifen-kezelésre: az alkalmas esetek 50-90%-ában elérhető peteérés, a teherbe esés aránya azonban ennél kisebb.

(Mirian Stoppard: Nők könyve)
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés