Az akupunktúra

A gyógyító tűszúrásokkal való kezelés ősi kínai gyógymód, mellyel hatékonyan kezelik testi és lelki megbetegedések hosszú sorát évezredek óta.hirdetésA hajszálvékony akupunktúrás tűket a test meghatározott pontjaiba szúrják, majd finoman megforgatják, vagy felmelegítik. Az így keletkező ingerület végigfut a gerincvelő és az agy idegrostjain, melyek a fájdalmat enyhítő kémiai anyagokat bocsátanak ki.


Az akupunktúra története

Az akupunktúra szó latin eredetű, mely az „acu”=hegyes és „puncture”=szúrás szavak összevonása által jött létre a 17. században. A jezsuiták ismertették meg a nyugati kultúrával ezt a Kínából származó gyógyító eljárást. Keleten már 2500 évvel ezelőtt is használták a népi gyógyászatban, Houang Ti uralkodó i. e. 3. évezredben szorgalmazta. Európában, 1927-ben indult hódító útjára George Soulié de Morant (1878 - 1955) francia diplomata tevékenysége által, aki maga is gyógyított ezzel a módszerrel.


Az energiaáramlás, mint alapelv

Az akupunktúra hatásmechanizmusát senki sem ismert. A gyógymód évezredek tapasztalatán és megfigyelésein alapul, melyek szerint bizonyos szervek rendellenességei nyomás hatására vagy spontán módon a bőr meghatározhatatlan pontjain fájdalmat okoznak. Ezekbe a pontokba kezdetben kőszilánkokat szúrtak bele a fájdalom enyhítésére – később Houang Ti uralkodó rendelte el a fémtűk alkalmazását.

A klasszikus kínai orvoslás mindent átfogó rendezési elve a dao. A dao azt jelenti, hogy szabad utat adunk a természetnek és nem teszünk semmit, ami ellentmondana a természetes mozgásfolyamatoknak.
A dao jinben és a jangban megtestesülő polaritás, szerves kettősség jellemzi. Lényege: minden dolognak két „oldala” van, mint például a nappal és az éjszaka, az ég és a föld, a sötétség és a világosság…stb. A két oldalnak a saját létéhez kölcsönösen szüksége van a másikra. Csak egymással egyesülve alkothatnak egy egészet.
A jin és a jang örökös váltakozása létrehoz egy harmadikat, az élet feszültségét, a csinek nevezett életenergiát. Az emberi testben lejátszódó összes folyamat a csi megnyilvánulása, és a testet végső soron a jin és a jang poláris erői tartják életben. Az egészség lényegében a harmónia és az egyensúly faktorának a függvénye.

A csi 12 energiapályán (meridiánokon) keresztül oszlik szét a testben, akadályoztatottsága esetén alakulnak ki a különböző betegségek. Tehát ha túl sok vagy túl kevés energia van egy testrészben, az érintett terület betegségéhez vezet, ami az egész testet terheli. A meridiánok mentén 361 akupunktúrás pont helyezkedik el.

Az akupunktúra célja a kiegyensúlyozott energiaáramlás helyreállítása, valamint egyensúlyt teremt az egyén és a kozmosz között is.
Az akupunktúrás pontok kijelölése a diagnózis felállítása után történik meg. A vizsgálat során a beteg szervezetének jin jang egyensúlyát méri fel a gyógyász, melynek egyik eszköze a meridián saját pulzusszámának a megmérése. A kínai orvosok 12 féle pulzust különböztettek meg, melyek segítségével pontosan fel tudták mérni a páciens különböző szerveinek az energiaállapotát, melyek meghatározzák a beteg egészségi állapotát, valamint testi-lelki egyensúlyát.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés